Currently, there is a waiting time due to high demand. Please see our Delivery page for more information.

The Omlet Blog Archives: December 2020

Omlet’s Holiday Animal Quiz: Are you an Expert?

Photo by Jasmin Schuler on Unsplash

Holiday Animal Quiz: Can you Identify the roles of these animals in these holiday movie favorites?

1.What does the Grinch tie to Max’s head in the movie?

A. A twig

B. Holly

C. A bell

D. Mistletoe

2.What does the Grinch steal from a mouse when he is stealing from the Who’s in Whoville?

A. A piece of cheese

B. A cookie

C. A candy cane

D. A crumb

3. Who provides the voice of Rebecca the Hen in the 2017 holiday movie “The Star”?

A. Mariah Carey

B. Keegan Michael Key

C. Aidy Bryant

D. Gina Rodriguez

4. In “A Charlie Brown Christmas”, why is Snoopy decorating his dog house?

A. For Charlie Brown

B. For a holiday contest

C. For Santa

D. For Woodstock

5. In the movie “Annie”, what is the name of her beloved Dog?

A. Goldie

B. Molasses

C. Sandy

D. Butterscotch

 Photo by Woodson’s Mom on Unsplash

6. In the movie “The Holiday” what is the name of Kate Winslet’s Dog?

A. Charlie

B. Chip

C. Jackson

D. Pip

7. What animal says the line “Bye Buddy, I hope you find your dad!” in the movie “Elf”?                                                                                                                

A. A whale

B. A seal

C. A narwhal

D. A polar bear

8. What is the name of Snoopy’s bird sidekick in “A Charlie Brown Christmas?”

A. Tweetie

B. Sunny

C. Pebbles

D. Woodstock

9. What is the name of the famous red-nosed reindeer?

A. Rudolph

B. Prancer

C. Dancer

D. Comet

10. How does Rudolph help Santa on Christmas Eve?

A. His nose helps detect rain or snow

B. His nose detects which houses are on the naughty or nice list

C. He flashes his nose to the airplanes to make way for Santa

D. He guides his sleigh

Answers: 1.A, 2. D, 3. A, 4. B, 5. C, 6. A, 7. C, 8. D, 9. A, 10. D

No comments yet - Leave a comment

This entry was posted in Christmas on December 22nd, 2020 by alisa.deluca


How Do I Prevent My Chicken from Flying Away?

It’s nice to have chickens in your backyard but they need to stay there! Seeing them fly away and attempting to catch them again is not necessarily the easiest of tasks. It’s stressful for everyone and sometimes even dangerous for your chickens! So what is the solution? Cut off their wings? Obviously not, but here are a number of flap busting techniques that may help to keep your feathery friends on the ground.

Why does my chicken want to fly away?

If you are dealing with a runaway chicken it could be for several reasons. Each chicken’s character is different from one bird to another. While some like to lounge under a tree or in their chicken run, others prefer to frolic in search of freedom. This traveling and sometimes adventurous spirit can be associated with certain breeds of chickens. So, it’s not uncommon to find breeds such as the Leghorn or the Gauloise, for example, perched on a branch to rest. This is mainly due to their lighter weight in comparison to other breeds. Evolved with a fairly developed herd instinct, it only takes one chicken to take flight for the rest to follow suit.

However, sometimes your chickens may fly away, or even jump, not to rest but to escape a situation. A sudden or unusual situation can induce panic. A visit from a dog, the presence of a wild predator such as a fox, or the triggering of an unexpected high pitched noise can stress your hens and cause them to flee. They then have two options: run or try to fly. Under stress, fear and panic they can easily surprise you and fly higher than you think. They may even injure themselves in a panic to get away. So how do you avoid this kind of situation?

How can I prevent my chicken from flying away?

There are three main precautions that can be taken when you have a flight-happy chicken:

  • Choose a quiet but well placed area in your backyard to set up your chicken coop. If you have space, keep the chicken coop away from potential dangers: roads, parking areas, children’s toys. Here, your chickens should feel safe. Their chicken coop is their home, they need to be able to eat, peck and sleep in peace.

  • Invest in a fairly large enclosure. Having a high enough fence can deter them from trying to fly and protect them from potential animal attacks and external dangers.
    An enclosed space, like the Walk in Chicken Run, is ideal for giving chickens a safe area to exercise and stretch their wings, without escape.

  • The third precaution is often known to chicken owners, but it is not often applied. However, this is an elementary precaution when bringing a bird into a chicken coop. It regards cutting the feathers of a single wing in order to unbalance your chicken and stop them from being able to take flight

    . But how to do it? Take a pair of clippers and cut the flight feathers, that is, the larger feathers. You can also cut the primary and secondary flight feathers. The feathers must be cut halfway for it to be effective. Rest assured, we only cut Keratin (what our hair and nails are made of). It’s like going to the hairdressers!

Find the tutorial video “How to Clip your Chickens Wings (Safe and painless) (Easy to do)” by here.

Providing a comfortable living space, and large, safe enclosure will keep your hens happy and healthy in their home. And if necessary, wing clipping can be an effective solution for particularly determined escapees.

No comments yet - Leave a comment

This entry was posted in Chickens on December 22nd, 2020 by alisa.deluca